Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

Ετοιμο για πτώχευση το υπουργείο Πολιτισμού

Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού διαχειρίστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια για επιχορηγήσεις, η κεντρικότερη υπηρεσία του ΥΠΠΟ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, πνίγεται στα χρέη. Από τα περίπου 100 εκατομμύρια που αναμένεται ότι θα πάρει φέτος, χρωστά ίσως και τα μισά από χρέη του 2006 και του 2007. Ο υπουργός γνωρίζει το πρόβλημα και θέτει προτεραιότητες, είπε ο γενικός γραμματέας κ. Θοδωρής Δραβίλλας κατά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην οποία εξετάστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αν όμως η ραχοκοκαλιά του υπουργείου δεν αποτελεί προτεραιότητα, τότε τι έργο θα παραχθεί;
Μετά βδελυγμίας αποκήρυσσαν τα μέλη του ΚΑΣ την ενασχόληση με οικονομικά ζητήματα. Άλλο που δεν ήθελε και το υπουργείο, ώστε να μη δοθούν στοιχεία για το πόσα ζητούν και πόσα παίρνουν τελικά οι εφορείες αρχαιοτήτων, τα μουσεία και οι λοιπές διευθύνσεις και υπηρεσιακές μονάδες. Τα στοιχεία που αναζητήθηκαν πάντως, μαρτυρούν ότι η οικονομική κατάσταση των Γενικών Διευθύνσεων Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης είναι οικτρή. Κατά τα έτη 2006 και 2007 οι μονάδες πήραν περίπου το ένα τέταρτο από όσα ζητούσαν, ενώ μέχρι τότε ελάμβαναν τα τρία τέταρτα (περίπου 200- 250 εκατομμύρια ευρώ). Ετσι, τα μεγάλα μουσεία χρωστούν από 100 έως 400 χιλιάδες έκαστο και οι εφορείες αρχαιοτήτων από 25.000 έως 300.000 ευρώ. Χρωστούν για μελάνια, βενζίνη, πετρέλαιο (και ετοιμάζονται να κλείσουν τις θερμάνσεις) χαρτιά αλληλογραφίας και χαρτιά υγείας, καθαριστικά, βιτρίνες, υλικά συντήρησης κ.α.
Το πρόγραμμα δράσης όπως ελέχθη, καταρτίστηκε από τον τέως γενικό γραμματέα Χρήστο Ζαχόπουλο, χωρίς συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους- όπως γινόταν κατά το παρελθόν. «Ουσιαστικός έλεγχος δεν έχει γίνει, οι διευθυντές πρέπει να ιεραρχήσουν τους στόχους τους και τον προϋπολογισμό που θα τους δοθεί να τους υλοποιήσουν» ακούστηκε Δύσκολη χρονιά για αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς που θα κληθούν να κάνουν 309 ανασκαφές, 226 διαμορφώσεις χώρων, 206 αναστηλώσεις, 207 συντηρήσεις, 127 εκθέσεις και επανεκθέσεις, 121 έργα σε μουσεία, 48 απαλλοτριώσεις (σε σύνολο περίπου 800 που εκκρεμούν) κ.α..

Τώρα, όσο για τους υπόλοιπους τομείς, εκεί γίνεται επίσης το έλα να δεις, αφού και στις επιχορηγήσεις θιάσων και στις λοιπές χρηματοδοτήσεις το ΥΠΠΟ χρωστά σχεδόν όλο το 2007 και πολλά χρήματα από το 2006. Ενδεικτικό είναι το χρέος προς την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης που φτάνει σχεδόν το ένα εκατ. ευρώ (900 χιλιάδες και κάτι ψιλά) ενώ υπήρχε υποχρέωση του κράτους που είχε αναληφθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης. Πολλά είναι ακόμη τα κτήρια σύγχρονου πολιτισμού που σε λίγο δεν θα έχουν θέρμανση, αλλά και υπαλλήλους...

4 Comments:

  • Μέσα στον κουρνιαχτό που άφήνει η επέλαση του Ζαχόπουλου, ας ψάξουν οι φωστήρες του ΥΠΠΟ ποιές και πόσες ήταν και πως διανεμήθηκαν οι επιχορηγήσεις προς την εταιρεία "Περίστυλον" (www.peristylon.gr") στην οποία συμμετείχαν τρανταχτά ονόματα συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ.
    Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί εσχάτως η ιστοσελίδα της "Περίστυλον" έχει ουσιαστικά κλείσει;;;
    GKAV

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:47 μ.μ.  

  • Ωραία.

    Η τέλεια ιστορία για ανάγνωση και "χαλί" από πίσω βιολοντσέλλο με κόντρα-μπάσσο.

    Να τους ευχηθούμε καλό Αγιο Βαλεντίνο, αυτοί οι άνθρωποι αγάπησαν πολύ...

    (μη χέσω!)

    :))))

    By Blogger Aphrodite, at 12:50 π.μ.  

  • Αφροδίτη, είσαι θεά! Καλημέρα. Γέλασα πρωί - πρωί.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:17 π.μ.  

  • Δεν δίνουν μερικά εκατομμύρια από τα φετινά λεφτά για να περιφράξουν του Φιλοπάππου; Είναι έργο προτεραιότητας βεβαίως βεβαίως. Το υπέγραψε και ο υπουργός πριν μερικές μέρες.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 8:35 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics