Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008

Διαμαρτυρηθείτε για το Καφέ- Παρθενών

Ταπεινός να προσέρχεσαι. Μύστης και προσκυνητής. Γεμάτος σεβασμό, αγάπη, σοβαρότητα. Να βλέπεις με τα μάτια σου και με τα μάτια της ψυχής σου. Το κάθε κύτταρό σου να αντλεί δύναμη από τα έργα των ανθρώπινων χεριών που χάραξαν το άφθαρτο σημάδι τους στην αιωνιότητα. Να είσαι περήφανος γι’ αυτά. Και να τα προστατεύεις με όποιο τρόπο μπορείς.
Κάτι σαν τον Ορκο των Αθηναίων Εφήβων. «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά». Ου καταισχυνώ μνημεία τα ιερά, λοιπόν. Αυτά διδάχθηκα από γονείς- αντάρτες και δασκάλους φωτισμένους. Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά μνημεία. Δεν θα επιτρέψω να μετατραπούν σε Οίκο Εμπορίου. Αμυνώ δε και μόνος και μετά πολλών. Θα παλέψω και μόνη και με τους άλλους μαζί.
Ξυπνήστε, λοιπόν, Χριστιανοί (δεκτοί και άλλων θρησκειών, όπως και άθεοι, σαν ελόγου μου). Θέλουν να κάνουν αναψυκτήριο δίπλα στον Παρθενώνα. Μέσα στο παλαιό μουσείο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο των μνημείων. Να πωλούν, λέει, νερό, αναψυκτικό-άντε και καφέ. Και να βγάλουν «τραπεζάκια έξω».
Δεν θα φαίνονται, λέει, διότι είναι χαμηλότερα από το τείχος της Ακρόπολης. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα, αν θα φαίνονται απέξω. Και όχι ότι θα αποκτήσει μπαρ (να μη φοβόμαστε τις λέξεις) ο Παρθενώνας. Αλλωστε, και το «αναψυκτήριο» του κ. Μαγγίνα δείτε από πού ξεκίνησε και πού έφτασε.
Τρία- τέσσερα τραπεζάκια, λέει. Σαν να μην προσβάλλει και το ένα, έστω, και η μία πλαστική καρέκλα με το πλαστικό ποτηράκι και- στη συνέχεια- με την ομπρελίτσα και πάει λέγοντας. Σαν να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος να στεγαστεί εκεί κάποιο πολυτελές μαγαζί κάποιου «ευνοούμενου»…
Το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων, προχθές γνωμοδότησε υπέρ της μετατροπής του παλαιού μουσείου Ακροπόλεως (που είναι στον Ιερό Βράχο) σε μουσείο της Ιστορίας του Βράχου. Εκεί ενέκρινε καταρχήν και τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Αν και ο Γιώργος Βουλγαράκης είχε πει πως όταν θα εξετάζονται θέματα αρχαιολογικών μουσείων οι αρχαιολόγοι θα είναι πλειονότητα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ηταν πέντε στους δώδεκα. Αλλά και από αυτούς, ουδείς μειοψήφησε. Το θέμα πρέπει να εξεταστεί στο ΚΑΣ, διότι θα έχει επίδραση στη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, αλλά αυτό ουδείς το παρετήρησε.
Ως πολίτης διαμαρτύρομαι εντόνως. Και επειδή η δύναμή μας είναι τα ιστολόγιά μας, σας καλώ να τους ξεφτιλίσουμε γιατί ευτελίζουν τον Ιερό Βράχο.
Δίνω τη σκυτάλη στην Ιφιμέδεια και στον Λουκρήτιο και τους καλώ να την δώσουν αλλού, για να τους φωνάξουμε ένα μεγάλο ουουουου.
update: για το αναψυκτήριο στην Ακρόπολη ο Ικτίνος μπήκε φυλακή και ο Καλλικράτης καταζητείται. Το κτήνος, δεν ξέρω...

6 Comments:

  • H αλήθεια είναι οτι από την αρχή υπήρχε η υποψία μιας τέτοιας λειτουργίας. Όταν δηλαδή έγινε φανερό οτι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο το νέο μουσείο κάποια στιγμή θα τελείωνε. Τότε (αρχές 2002) είχε προταθεί να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του μουσείου που βρίσκεται πάνω στο τέμενος του Πανδίωνα, να χαμηλώσει το κτίριο κατά 2 περίπου μέτρα για να μήν προβάλλεται πάνω από το έδαφος και το υπόλοιπο να γίνει ένας χώρος ενημέρωσης για τα έργα στην ακρόπολη. Σε συνδυασμό και με την αποκατάσταση των εδαφών στην αρχίκη τους στάθμη το μουσείο θα γινόταν ακόμη πιο διακριτικό.

    Για αυτή την νέα πρόταση δεν ξέρω τι να πω και τι να γράψω. Δεν φαντάζομαι να έχει κανείς αντίρρηση να δημιουργηθεί ένας χώρος εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες με τουαλέτες και ψύκτες, αλλά το να φτάσουμε στο άλλο άκρο με τραπεζάκια, ποτά και καφέδες μόνο αηδία μου προκαλεί. Και την βεβαιότητα οτι πάλι κάποιος θα τα 'κονομήσει

    By Blogger Lucretius, at 9:50 μ.μ.  

  • Μπήκα να σας προσκαλέσω σε παιχνίδι στο μπλογκ μου, αλλά βλέπω ότι τα πράγματα σοβάρεψαν επικίνδυνα.

    Διαόλε κάτι πρέπει να γίνει.

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 10:19 π.μ.  

  • Afu tha to aniksun to anepsiktirio as to kanun "psixagogiko polyxoro" na liturgei ke os pista kata tas nixterinas oras.

    Skepsu to. Ginete.

    (kalhmera)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 9:02 π.μ.  

  • Καφετέρια "Η Ωραία ΕΠΚΑ"
    http://filopappou.wordpress.com/2008/02/29/%ce%a4%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%84/

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:55 μ.μ.  

  • Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει όπου οι ξένοι να βλέπουν έλληνα, να βλέπουν και μιά καφετέρια. Αν είναι τόσο κοντά οι έννοιες ΕΛΛΗΝΑΣ και ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ να φτιάξουνε μαγαζί όχι το παλιό μουσείο, αλλά και τα ίδια τα αρχαία κτίσματα της ακρόπολης. Μ' αρέσει που θέλουνε πίσω και τα ελγίνεια οι κάφροι! Ποτέ σας ρε μαγαζάτορες για λαός.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:58 μ.μ.  

  • Πληροφορίες λένε οτι το παλιό αναψυκτήριο δεν πουλούσε μπουκαλάκια νερού...αντ'αυτών πουλούσε γρανίτες!!! Και η Ελευθεροτυπία έχει αναφέρει οτι στο ΚΑΣ που πήγε να συζητηθεί το θέμα υποστήριξαν να γίνει καθώς "πουθενά αλλού δεν χρειάζεσαι περισσότερο νερό"...αν τελικά καταλήξει να είναι τσίπουρο στη προσπάθεια να προωθήσουμε τα τοπικά προιόντα μη παραξενευτεί κανένας μας!!!
    Κυριάκος Ξανθόπουλος, Ανθρωπολόγος
    simvasiouxoi.uppo@gmail.com

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:02 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics