Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Μαΐου 07, 2008

Ποιανού είναι ο Παρθενώνας;


Γκρίζα διαφήμιση γίνεται στον Γύρο της Αθήνας, όπως λέει η Μαρία Δαμανάκη στη Βουλή. Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον υπουργό Πολιτισμού, η βουλευτής τονίζει πως στις διαφημιστικές αφίσες
«που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης, με έκπληξη παρατηρεί κανείς πως παρουσιάζεται ο Παρθενώνας ως έμβλημα, όχι μόνο του Γύρου της Αθήνας, αλλά και πολυεθνικής εταιρίας, που προφανώς είναι χορηγός. Είναι αυτονόητο ότι οι χορηγοί όλων των δραστηριοτήτων εμφανίζονται στα διαφημιστικά υλικά. Ωστόσο το κορυφαίο μνημείο της Ελλάδας είναι προκλητικό να καθίσταται σύμβολο οποιασδήποτε πολυεθνικής εταιρίας.»
Η Μαρία Δαμανάκη ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη: «Είναι ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρήση του Παρθενώνα με τον τρόπο αυτό στα διαφημιστικά υλικά του Γύρου της Αθήνας και ποια είναι η θέση του για το θέμα;
Η Ακρόπολη, πάντως, από αύριο θα έχει κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα έργα, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν. Οκτώ μήνες τώρα, «περιμένουν να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται». Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργατοτεχνιτών Υπουργείου Πολιτισμού, «πλέον ο κόσμος της ασυνέπειας της πολιτικής ηγεσίας, έφτασε στο χτένι και η υπομονή στα όριά της.» Αύριο Πέμπτη, όπως και την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο της Ακρόπολης από τις 11 έως τις 11.30πμ.
Θα έχουν πικέτες και πανώ και θα μοιράζουν στους επισκέπτες το εξής κείμενο: «αγαπητοί επισκέπτες, αυτά που έρχεστε να δείτε αποτελούν την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι μια προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.
Εμείς οι εργαζόμενοι στα έργα, υπηρετούμε εδώ και πολλά χρόνια με υψηλή επαγγελματική τεχνική αλλά και αγάπη την αποκατάστασή τους.
Δυστυχώς όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, τόσο απέναντι στα έργα όσο και απέναντί μας.
Μας οφείλουν χρήματα από τον Οκτώβριο του 2007. Οκτώ μήνες τώρα κάνουμε υπομονή χάριν του σκοπού που υπηρετούμε.
Τα έργα χωρίς χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Απαιτούμε εδώ και τώρα, τη χρηματοδότηση των έργων αλλά και την καταβολή των χρημάτων που μας οφείλουν.»

7 Comments:

  • Οταν πρόκειται για το γύρο της Αθηνας η εικόνα του Παρθενώνα ταυτίζεται με την Αθήνα. Δεν ξέρω ποιός είναι ο χορηγός αλλά τι θα έπρεπε δηλαδή να παρουσιάσει το Λευκό Πύργο? Νομίζω ότι μετά τη διαφήμιση της Κόκα Κόλα ψάχνουμε ευκαιρίες να μας θυμούνται με τέτοιες αφορμές. Η κ. Δαμανάκη οφείλει να έχει περισσότερο ουσιαστική πολιτική παρουσία και να αφήσει τα τηλεοπτικά εφέ!

    By Blogger Unknown, at 8:26 μ.μ.  

  • Δεν κατάλαβα την ένσταση της κ Τροβά, και ούτε της κ. Δαμανάκη.
    Ο παρθενώνας τίνος γίνεται έμβλημα της Αθήνας, που καλώς και γίνεται ή κάποιας εταιρείας, που ναι μεν κακώς γίνεται, αλλά δεν θα μας την κλέψει κιόλας;
    Δηλαδή, δεν είναι εκεί το πρόβλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας, ή κάνω λάθος.

    Οσο για τους εργαζόμενους, τι να πει κανείς. Η ηγεσία του Υ, Πολιτισμού, χρωστάει παντού φαίνεται, εκτός που χρωστάει της Μιχαλούς.

    By Blogger ange-ta, at 11:28 μ.μ.  

  • Εβαλα και φωτογραφία για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Είναι προκλητικό, κατά την άποψή μου. Η διαφήμιση της Κόκα Κόλα επίσης ήταν προκλητική, αγαπητή Ελένη, εξ ου και την απέσυρε. Εχεις άλλη άποψη;
    Ο Παρθενώνας είναι το έμβλημα της Αθήνας, Ange-ta, αλλά δεν επιτρέπεται να μπαίνει από κάτω του κανένα σύμβολο πολυεθνικής. Είναι και εκεί το πρόβλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας. Αν ο καθένας μπορούσε να το κάνει και να μπαίνει το όνομα της εταιρείας του κάτω από το κορυφαίο σύμβολο της ΕΛλάδας, τότε το σύμβολο- και βασικά το μνημείο- θα ευτελιζόταν. Υποτίθεται ότι πρέπει να τα κρατάμε μακριά από την εμπορευματοποίηση, έτσι δεν είναι;

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:47 π.μ.  

  • Για να πω την αλήθεια προσπαθώ να είμαι λίγο πιό ανεκτική σε τέτοια θέματα (το 'προσπαθώ' είναι η λέξη-κλειδί). Δεν μου φαίνεται πολύ προκλητική η χρήση στο συγκεκριμένο πανώ, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρχει ένας κανονισμός που να ισχύει πάνω από τα "μου φαίνεται", "σου φαίνεται", του καθενός μας.

    Επί της ουσίας της διαμαρτυρίας των εργαζομένων σκέφτομαι ότι αυτοί τουλάχιστον έχουν έναν μοχλό πίεσης με δεδομένη τη δημοτικότητα του μνημείου και το γεγονός ότι είναι στην Αθήνα. Δυστυχώς η πλειοψηφία αδικημένων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (με εξαίρεση ίσως τους φύλακες αρχαοτήτων) δεν έχουν αποτελεσματικούς μοχλούς πιέσεων ενώ αντιθέτως έχουν αφομοιωμένους συνδικαληστές (sic) και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και χρονίζουν.

    (ας μην παρεξηγηθώ δεν τα γράφω αυτά ως αδικημένη εργαζόμενη, αλλά ας απλώς γνώστης)

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 4:21 μ.μ.  

  • Den ksero pianu einai o parthenonas (simerizome tis anisixies su)... mu arkei omos pu allazei sinexos xroma kathos proxora h mera.

    Kalhmera :)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 8:56 π.μ.  

  • Mh xeirotera πόσο δίκιο έχεις!!!!

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:22 μ.μ.  

  • Ιφιμέδεια, το ίδιο κι εσύ. Εχεις απόλυτο δίκαιο για τους... ληστές

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:23 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics