Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

Η ζωή και ο θάνατος στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα


Ενα καρβέλι ψωμί, σκεύη με τα οποία οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έτρωγαν και έπιναν, ταπεινά αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Και άλλα αντικείμενα, πολύτιμα, για την «επέκεινα» ζωή, τον θάνατο. Περιβλήματα από μούμιες, κτερίσματα για τους νεκρούς, ομοιώματα πλοίων, πορτραίτα φαγιούμ. Δίπλα τους, η λάμψη του χρυσού, των πολύτιμων λίθων, έργα μικροτεχνίας, θαυμαστά για τη Ζωή και τον Θάνατο. Δύο όψεις δύο πολιτισμών, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τετάρτη στις 8 το βράδυ εγκαινιάζονται οι επανεκθέσεις της Αιγυπτιακής Συλλογής και της Συλλογής Σταθάτου.
Ο αρχαίος Αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ο μόνος από τους μεγάλους πολιτισμούς της Μεσογείου, εκτός του ελληνικού, που αντιπροσωπεύεται στο ΕΑΜ ήδη από το 1890. Η αιγυπτιακή συλλογή κατέχει σημαντική θέση παγκοσμίως και τα αντικείμενά της καλύπτουντην ιστορία του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού, από την Προδυναστική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή (4000 π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.)

Στην εμπλουτισμένη επανέκθεση πολλά είναι τα νέα αντικείμενα που προστέθηκαν. Τα εκθέματα (αγάλματα, ειδώλια, στήλες, σαρκοφάγοι, περιβλήματα μουμιών, μούμιες ζώων, αγγεία, ταφικά κιβώτια, πορτραίτα τύπου «Φαγιούμ», κοσμήματα κ.ά) καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το χάλκινο άγαλμα της πριγκίπισσας- ιέρειας Τακουσίτ (περί το 670 π.Χ.), που το όνομά της σημαίνει «Η Αιθιοπίς» και πιθανόν να παραπέμπει σε συγγενικό δεσμό ή γάμο με Αιθίοπα. Πατέρας της ήταν ο Μεγάλος Αρχηγός λιβυκής φυλής, Ακανός Β΄. Βρέθηκε το 1880 στην Κάτω Αίγυπτο, κοντά στη λίμνη Μαρεώτιδα, νότια της Αλεξάνδρειας.
Η Συλλογή Σταθάτου, καρπός μακρόχρονης συλλεκτικής επίδοσης και αφειδώλευτης διάθεσης χρημάτων των δωρητών, απαρτίζεται από 971 έργα μικροτεχνίας και χρυσοχοΐας και αποτελεί δωρεά της Ελένης και του Αντώνη Σταθάτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Καλύπτει από την 5η χιλιετία π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Η προηγούμενη έκθεση έφερε τη σφραγίδα της Ηούς Ζερβουδάκη, που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο μήνα. Η παρούσα έκθεση ακολουθεί το ίδιο σκεπτικό, με την κατάταξη των συνόλων και την ομαδοποίηση των μεμονωμένων έργων κατά τη χρονολογική τους εξέλιξη. Επιδιώκει, επίσης, να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της ιδιωτικής Συλλογής και την αίσθηση της προσωπικής σχέσης της συλλέκτριας με τα πολύτιμα αποκτήματά της, που τα συνταιριάζει μεταξύ τους με βάση τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία της.

Νεολιθικά ευρήματα από τη Χαλκιδική, εξαίρετα λίθινα πρωτοκυκλαδικά και μινωικά αγγεία, μυκηναϊκά κοσμήματα, χαρακτηριστικά χάλκινα γεωμετρικά περίαπτα, μοναδικά αρχαϊκά χρυσά κοσμήματα και χάλκινα αγαλμάτια, αργυρά σκεύη του 5ου αι. π.Χ. από την Ιωνία, το πήλινο μικρογραφημένο αυγό και οι περίφημοι θησαυροί χρυσών αριστουργηματικών κοσμημάτων του 4ου αι. π.Χ. και των ελληνιστικών κοσμημάτων από τη Δημητριάδα και το Καρπενήσι, πλούσιες σειρές χρυσών ρωμαϊκών ενωτίων και δαχτυλιδιών, δείγματα από τα περίτεχνα στολίδια της βυζαντινής δέσποινας και, τέλος, μεταβυζαντινά αργυρά σκεύη, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα εκλεκτά έργα μικροτεχνίας, που το καθένα χαρακτηρίζει με μοναδικό τρόπο την εποχή του.

5 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<


myspace graphics

myspace graphics