Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008

...Και μυαλό δεν έβαλαν!!!!

Η ηλεκτρονική ξενάγηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είχε εγείρει αμφισβητήσεις κατά το παρελθόν ως προς το πώς έγιναν οι αναθέσεις από τον Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολισμού. Τώρα, ένας άλλος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) ετοιμάζεται να κάνει ανάθεση για ξεναγήσεις σε μνημεία μέσω κινητού τηλεφώνου, με επιλογές που γεννούν ερωτήματα.
Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που εξέτασε το θέμα, προσπάθησε κυρίως να αποσείσει την ευθύνη από επάνω του. Το ΚΑΣ, που έχει δεχτεί δημόσια πολλές βολές, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αντιδράσει όχι λαμβάνοντας πιο αυστηρά μέτρα, αλλά αυτοπεριορίζοντας τις δικαιοδοσίες του, συρρικνώνοντας τα δικαιώματά του και κυρίως το ηθικό του δικαίωμα.
Την προηγούμενη φορά είχε διατυπωθεί το ερώτημα αν θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, διότι μονάχα μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει δικαίωμα να κάνει αυτές τις ξεναγήσεις με ηχογραφημένα μηνύματα. Ο Νικόλαος Μουρτζάς επανέφερε το ερώτημα ζητώντας να μάθει γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία για παροχές υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει διαφάνεια.
Η απάντηση του προέδρου του ΤΑΠΑ Κυριάκου Ρερέ ήταν πως δεν απαιτείται διαγωνισμός, επειδή... οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν στην Ελλάδα μονοπωλιακά.
Ο κ. Μουρτζάς επέμενε ότι ένας διαγωνισμός θα ήταν υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Τότε, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλας είπε πως υπεύθυνο για το αν θα γίνει διαγωνισμός είναι το ΤΑΠΑ και το ΚΑΣ έχει τις αρμοδιότητες που του δίνει ο αρχαιολογικός νόμος και μόνο. «Διαφορετικά, είπε, εμείς θα νομίζαμε τους εαυτούς μας σοφούς και η κοινωνία θα θεωρούσε ότι το συμβούλιο έχει λύση για κάθε έλλειμμα και πρόβλημα».
Ο κ. Μουρτζάς αντέτεινε πως καλώς μπαίνει η συζήτηση για τα διαδικαστικά, αφού το συμβούλιο πρέπει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και για τον υπουργό (οι γνωμοδοτήσεις του γίνονται υπουργικές αποφάσεις) και διαφοροποιήθηκε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεναγήσεων με κόστος 1,5 ευρώ ανά λεπτό, από τα οποία τα μισά θα πηγαίνουν στο κράτος, θα ξεκινήσει τον Αύγουστο σε μνημεία του κέντρου των Αθηνών και απευθύνεται μονάχα σε αλλοδαπούς.

4 Comments:

  • Η υπόθεση αυτή έχει και μία άλλη παράμετρο
    Η τοποθέτηση κεραιών στα φυλάκια, δηλαδή σε ύψος 2-4 μέτρων από το έδαφος σημαίνει έντονη ακτινοβολία σε ακτίνα 25 στην κατεύθυνση που κοιτά η κεραία. Αν λάβουμε υπόψιν ότι το επιτρεπόμενο όριο στην Ελλάδα είναι 33 volt ανά μέτρο, ενώ στο Βέλγιο 0,6 ή στην Ιταλία 6, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι που θα περνάνε, πολλές ώρες και μέρες δίπλα στην κεραία, δηλαδή οι φύλακες εκτίθενται σε πιθανό κίνδυνο.
    Διαθέτοντας μετρητή για την ακτινοβολία από κινητά και κεραίες, σας βεβαιώνω, ότι μπροστά σε μία μικροκυψέλη (και όχι σταθμό βάσης – μεγάλη κεραία) η ένταση κυμαίνεται από 2-πάνω από 6,5 (που πιάνει ο μετρητής μου).
    Δηλαδή η δουλεία του φύλακα θα εμπεριέχει σοβαρό μακροχρόνιο ρίσκο για την υγεία του, ενώ το ΤΑΠΑ και η wind θα τσεπώνουν τα κέρδη.
    Τουλάχιστον οι φύλακες δικαιούνται να γνωρίζουν τους κινδύνους και να πάρουν τα μέτρα τους. Ή να μην δεχτούν τις κεραίες, ή να ξέρουν ποια θέση (πχ κάτω από την κεραία), είναι πιο ασφαλής αφού θα παραμένουν εκεί για ώρες.
    Εννοείται ότι οι φραγκοφονιάδες του ΥΠΠΟ και οι αδαείς του KAΣ δεν πρόκειται να λάβουν υπ’όψην τους πιθανούς κινδύνους, ή να ενημερώσουν ποτέ τους φύλακες.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:39 μ.μ.  

  • Ετσι ακριβώς είναι. Για να πούμε του στραβου το δίκαιο, η διευθύντρια βυζαντινών αρχαιοτήτων έλεγε και ξαναέλεγε για τις κεραίες, αλλά ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ είπε ότι βγάζουν ακτινοβολία όση... ενάμιση κινητό. Βέβαια, δεν πρόκειται να είναι αυτός από κάτω...

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:58 π.μ.  

  • και μισή ακτινοβολία από το κινητό να έχει, είναι σαν στο οκτάωρο ο φύλακας να μιλάει 4 ώρες στο κινητό.
    Το σωματείο των αρχαιοφυλλάκων πρέπει να ενημερωθεί και να ενημερώσει

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:36 μ.μ.  

  • Εχεις απόλυτο δίκαιο. Για να δούμε πώς θα αντιδράσουν και αυτοί...

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:08 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics