Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Αυγούστου 11, 2008

Στα βήματα των αρχαίων Φοινίκων


Δεινοί θαλασσοπόροι και σπουδαίοι έμποροι. Οι Φοίνικες έμειναν γνωστοί στην Ιστορία και για τα δύο, όπως και για την εφεύρεση του αλφαβήτου και της αλφαβητικής γραφής. Ο Ηρόδοτος μάλιστα αναφέρει πως το 600 π.Χ. ήταν οι πρώτοι που έκαναν τον περίπλου της Αφρικής. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια (και πλέον) μετά, ένα πλοίο σαν τα αρχαία φοινικικά, ετοιμάζεται να επαναλάβει το ίδιο ταξίδι.
Η Δαμασκός, πολιτιστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το 2008 έχει συμπεριλάβει στα προγράμματά της την κατασκευή και πλεύση του πλοίου, το ταξίδι του οποίου ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή. Το υλικό του είναι το ξύλο πεύκου. Κατασκευάστηκε από ομάδα δέκα ανθρώπων που εργάστηκαν γι’ αυτό οκτώ μήνες, με πρότυπο παραστάσεις αγγείων και πληροφορίες από ναυάγια αρχαίων φοινικικών πλεούμενων. Η μόνη διαφορά από αυτό που θεωρείται «πρωτότυπό» του, είναι το σύστημα πλοήγησής του, που είναι υπερσύγχρονο.
Το πλήρωμα αποτελείται από εθελοντές Βρετανούς είκοσι τον αριθμό, και ετοιμάζεται για δύσκολες καταστάσεις. Στον δρόμο τους, μπορεί να μη συναντήσουν «Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες» όμως ο «θυμωμένος Ποδεισώνας» πιθανότατα δεν θα λείπει. Ιδίως όταν θα παραπλέουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ίσως συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες. Γι’ αυτό και επέλεξαν να ξεκινήσουν τώρα το διάρκειας ενός έτους ταξίδι τους, ώστε να βρίσκονται στη Νότιο Αφρική Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, οπότε εκεί είναι καλοκαίρι. Διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με πειρατές.
Ο αρχηγός της αποστολής, Φίλιπ Μπίαλ, αναφέρει στο BBC ότι πιστεύει πως έχουν 70% πιθανότητες να πάνε όλα καλά. Ομως, δεν παύει να υπάρχει και το υπόλοιπο 30%, που τους ανησυχεί. Οχι τόσο, πάντως, ώστε να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.
Ούτε και η έλλειψη όχι απλώς κάθε πολυτέλειας αλλά έστω και στοιχειωδών πραγμάτων φαίνεται να σταματά τους εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν από θαλασσινά ταξίδια. Τι και αν στα αμπάρια, όπου θα κωπηλατούν, δεν έχει εξαερισμό, τρεχούμενο νερό και τι και αν για τα 20 μέλη του πληρώματος υπάρχει μια τουαλέτα μόνο; Θα το αντέξουν, υπόσχονται στους άλλους και στους εαυτούς τους! Οι εμπειρίες που θα ζήσουν θα είναι φυσικά μοναδικές.
Το ταξίδι του ομοιώματος φοινικικού πλοίου ξεκινά λοιπόν την Κυριακή, ενώ το δικό μας ομοίωμα της «Αργώς» δεν κατάφερε να πλεύσει προς την Κολχίδα. Οι τουρκικές αρχές, ως γνωστόν, δεν έδωσαν τις απαραίτητες άδειες. Αλλά εδώ ισχύει το «κάθε εμπόδιο για καλό». Με αυτή την κατάσταση στη Γεωργία, ίσως και να γλυτώσαμε από όχι και τόσο ευχάριστες καταστάσεις και περιπέτειες.

2 Comments:

  • Την πληροφορία αυτή δεν την είχα είναι η αλήθεια για το φοιικικό πλοίο. Για την Άργω το ήξερα, αλλά ότι έκαναν τέτοιο πλοίο στη Φοινίκη ούτε στο national geographic δεν έτυχε να το δω.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:20 π.μ.  

  • Από το BBC το αλίευσα κι εγώ. Εχει ενδιαφέρον.

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:59 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics